Disability Rep, Nederlands, Young Adult

De geur van groen – Pamela Sharon


De geur van groen van Pamela Sharon gaat over een 17-jarig blind meisje, Raaf. Ze ziet de wereld door de ogen van haar vriendin May-Lin, die haar vertelt hoe alles in elkaar zit. De twee meiden kunnen niet zonder elkaar, en vormen echt een symbiotische eenheid, Raaf is afhankelijker van haar dan ze eigenlijk wil toegeven. Totdat het niet meer kan, en ze zelf de wereld zal moeten “zien”.

Dit boek heeft een best wel indrukwekkende en bijzondere schrijfstijl. De schrijfster laat je echt meevoelen, bijna letterlijk, want gevoel en gehoor is het belangrijkste voor Raaf. Je gaat beseffen hoe anders het is om niet te kunnen zien, en van de beschrijvingen van anderen afhankelijk te zijn. Wat ik ook heel mooi vind, is dat dit ook betekent dat uiterlijk er niet toe doet. Raaf heeft gehoord dat ze blond haar heeft, maar ze koppelt kleuren aan gevoelens, dus voor haar is het eigenlijk irrelevant. Best wel eens fijn om iets te lezen waar uiterlijk er totaal niet toe doet, en dat op een middelbare school! 😉 Wat ook best goed gedaan is, is dat Raaf en May-Lin echte pubers zijn. Af en toe krijg je zin om ze een beetje door elkaar te rammelen haha! Maar het bracht me weer helemaal terug naar mijn middelbare schooltijd, heel herkenbaar. 

Maar man, man, die plot twist… die zag ik dus echt niet aankomen. Hou zakdoekjes klaar. Want eigenlijk gaat dit boek niet eens zozeer over blindheid, het gaat over Raaf die dan toevallig blind is. Over vriendschap, familie en eerste liefde. En verlies. De ontwikkeling die Raaf doormaakt is realistisch en goed gedaan, vooral dat ze zich op het einde realiseert dat de blik van anderen, ook al kunnen die zien, ook vertroebeld en subjectief kan zijn. Over hoe je voor jezelf op moet komen, en dat je meer kunt dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Dit is eigenlijk een coming of age-roman (is daar een Nederlandse term voor?), over volwassen worden. En Roan, die moet ik ook nog even noemen. Zijn haar en ogen zijn de kleur van chocolade, dat zegt genoeg lijkt me. Ik vond het heerlijk om te zien hoe hun relatie langzaam groeide, en hoe hij Raaf een nieuwe manier om te zien leerde, en haar ook zelf echt zag. Heel bijzonder. Een paar dingen op het einde vond ik iets te “toevallig” bij elkaar, maar dat is Pamela vergeven, haha! 

Kortom: een aanrader wat mij betreft! Ik denk ook dat het heel geschikt is voor jonger publiek (ik ben eigenlijk iets te oud, ssst, niet verder vertellen). Ik denk dat mijn nichtje van 12 dit boek ook heel erg kan waarderen. Maar dit is zeker een aanrader als je van contemporary houdt, met romantiek en vriendschap en FEELS. 

Rating: 5 out of 5.

1 thought on “De geur van groen – Pamela Sharon”

Comments are closed.